Rear Wiper

Rear Wiper – Hatchback

Kalau diperhatikan, kebanyakan kereta hatchback atau kereta kompam akan mempunyai rear wiper pada cermin belakang dan sedan tidak mempunyai rear wiper


Kereta hatchback adalah kereta yang berasaskan 2 kotak (bahagian penumpang dan enjin) manakala kereta sedan adalah berasaskan 3 kotak (enjin + cabin + ruang bagasi).

Disebabkan rekabentuk 2 kotak, cermin belakang berada dekat dengan permukaan jalan. Semasa kereta bergerak laju, angin bergerak di bawah kereta dan semasa keluar dari bahagian belakang, arus angin tadi akan membentuk turbulance atau gangguan angin.

Apa yang terjadi ialah turbulance akan menarik sekali habuk, debu, air dan kotoran yang akan berada pada permukaan jalan ke arah cermin belakang. Keadaan akan bertambah buruk selepas hujan. So rear wiper adalah keperluan bagi kereta kompak, van, MPV dan SUV

Apabila kotor, pemandu boleh mencuci cermin belakang dengan menggunakan wiper dan washer system. Bukan suka2 untuk tambah supaya cantik ataupun ditukar dengan ekor kucing. Malah negara ini juga turut menerima penambahbaikan yang lain seperti rear foglamp yang dipasang pada bahagian belakang kenderaan.

Bagi kenderaan yang ingin dijual di negara Eropah, undang – undang Law EU no 1008/2010 diguna pakai.

Related Posts

About The Author

Add Comment

%d bloggers like this: